calul_salat Namaz vakitleri nasıl hesaplanır?

Namaz vakitlerinin hesaplanması

Müslümanların namaz vakitleri güneşin enlem derecelerine göre hesaplanır. Böylece namaz döngüsü güneş, İslami takvim ise ay takvimidir.

Çoğu Müslüman, çevrimiçi olarak mevcut olan namaz vakitlerine başvuruyor; burada kullanılan hesaplama yöntemine bağlı olarak önemli farklılıklar olabiliyor. Bu farklılıkların astronomi ve fıkıh hesaplama yöntemlerindeki farklılıklardan kaynaklandığını belirtmek gerekir.  

Cümlelerin başı ve sonu vardır. Aslında İslam Peygamberi'ne bu namaz vakitlerini öğreten de Başmelek Cebrail'dir. Namaz vakitlerinin hesaplanmasını daha iyi anlamak için birlikte konseptler geliştirdik.

Kullandığımız namaz vakitlerinin tanımı

Fajr (Sobh): Sabah ışığının gökyüzünde yatay olarak yayılmaya başladığı zamandır.  Sobh olarak da adlandırılan sabah namazının vakti, sabah ışığının gökyüzüne yayılmasından hemen önce sona eriyor.

Şafak: Güneş diskinin tepesi ufkun hemen üzerinde göründüğünde.

Dohr  (Öğle namazı): Güneşin gökteki en yüksek noktasına (Zenit) ulaştıktan sonra alçalmaya başlaması. Meridyenden 5 dakika sonra.

İkindi namazı: Bir cismin gölgesinin uzunluğu, o cismin uzunluğu artı o cismin öğle vaktindeki gölgesinin uzunluğunun bir katına ulaştığında. Asr devrinde fıkıh mezhepleri arasında farklılıklar yaşanmaktadır. Yani Şafiti, Maliki ve Hanbeli mezhebinde faktör 1, İmam Ebu Hanife için 2 (yani gölgenin iki katı büyüklükte) ve Chiaa için 4/7'dir.

Mağrip (gün batımı duası veya namazı): Gerçek gün batımının hesaplanması aslında yapılır. 3 parametreyi dikkate alın: kırılma değişimi, dikkate alınan gerçek enlem ve boylam etrafındaki alan ve gün batımı yönüne doğru aşağı doğru eğimli herhangi bir arazi.

Sünniler için namaz vakti teorik olarak gün batımından 3 dakika sonradır; Şiiler için ise teorik gün batımından 17 dakika sonradır.güneş.

Yatsı (namaz veya yatsı namazı): Namaz, alacakaranlığın kaybolmasıyla başlar  (Her biri); Şafii, Malik ve Ebu Hanbele ile Şiiler için kızıllık; Hanefilere göre beyazlık. Yüksek enlemlerde kırmızı ve beyaz shafak kriterlerinin bir kombinasyonu kullanılır.

Sabah ve Yatsı zamanlarına ilişkin farklılık:

Sabah ve Yatsı namazı vakitleri dünyanın her yerinde başkaları tarafından farklı kriterler kullanılarak hesaplanıyor. Bazıları 15°, 18° ve hatta 20° açıyı kullanır. Diğerleri Icha süresini 75 dakika veya 90 dakika ekleyerek hesaplar (Suudi Arabistan, Pakistan vb.'de olduğu gibi). Bu yöntemler yüksek enlemlerde (İskandinav ülkeleri, Alaska) Sabah ve Yatsı namazının hesaplanmasına izin vermez.

48,5°'nin üzerinde (ör. Vancouver, Kanada), yılın en uzun gününde güneş ufkun 18° altına düşmez.

51,5°'nin üzerinde (ör. Cambridge, Birleşik Krallık), yılın en uzun gününde güneş ufkun 15° altına batmaz. Geri kalan günlerde 15° olarak hesaplanan İcha, Mağrip'ten 2 saat 30 dakika sonra namaz vaktini verecektir.

54,5°'nin üzerinde (örneğin Kopenhag, Danimarka), yılın en uzun gününde güneş ufkun 12° altına batmaz. Geri kalan günlerde 12°'ye göre hesaplanan yatsı vakti, Mağrip'ten 3 saat sonra namaz vaktini verecektir. Bu, Ramazan ayı takvimi için oldukça karmaşık bir durum.

Diğer hesaplama yöntemleri

Gecenin ortasında

Bu yöntemde gün batımından gün doğumuna kadar olan süre ikiye bölünür. İlk yarısı “gece”, diğer yarısı ise “şafak” olarak kabul edilir. Bu yöntemde anormal dönemlerde sabah ve yatsı vaktinin gece yarısı olduğu varsayılır.

Gecenin yedincisi

Bu yöntemde gün batımı ile gün doğumu arasındaki süre yedi bölüme ayrılır. Yatsı ilk yedinci bölümün ardından başlıyor, sabah ise yedinci bölümün başında.

Şeriat sabah ve yatsı için ne diyor:

Subh-Sadık'ın gözlemleri ve Şafak'ın dünyanın çeşitli yerlerinde kaybolması, sabah ve yatsı vakitlerini sabit bir derece (18° veya 15°) veya sabit bir derece varsayarak hesaplamanın doğru olmadığını doğruladı. dakika (90 dakika veya 75 dakika gibi). Ekvatorda 18° açı doğru olsa da tüm enlemler için, özellikle de en yüksek enlemler için kullanılması doğru değildir.

Müslümanlar, Sabah ve Yatsı vakitlerini belirlemek için Subh Sadık'ın doğal olaylarını ve Şafak'ın sonunu takip etme konusunda fikir birliğine sahiptir. 19. ve 20. yüzyıllarda Müslümanlar sabah ve yatsı namazı vakitlerini Greenwich veya ABD deniz kuvvetlerine ait gözlemevlerinin hazırladığı tablolardan astronomik alacakaranlığa (güneş ufkun 18° altındaydı) göre hesaplıyorlardı. Bilgisayarların gelişiyle Müslümanlar sabah ve yatsı saatlerini 15°, 17°, 18° vb. açılardan hesaplayabildiler. Birçok uluslararası seminer sabah namazı ve namazı konusunu çözmeye çalışsa da kafa karışıklığı devam ediyor. Yatsı.

Kuran

Kuran ve Sünnet bu namazlar için güneşin herhangi bir eğim derecesini belirlememiştir. Sabah namazı için Kuran 2:187 şöyle diyor: “Şafağın beyaz ipliği size siyah iplikten farklı görününceye kadar yiyin ve için; sonra gece oluncaya kadar orucunuzu bitirin.” Sabah namazının sünneti (Buhari, Ebu Davud, İbn-i Mâce, Tirmizî)'de şöyledir: Rasûlullah (s.a.v.), şafağın gökte göründüğü bir günde sabah namazını kıldı... ve ertesi gün yerde durdu. Çok parlaktı. Bu, sabah namazını kılacak çok yer olduğunu gösteriyor.

Yatsı için, Kuran 11:114 "Günün sonunda ve akşam vakti namazı kılın." Yatsı namazının sünneti Şafak'ın ortadan kaybolmasıdır. Şafak'ın tanımı (Şafak Ahmer veya Şefak Abyad - kırmızılık veya beyazlık) konusunda ilk dönem Fukahalar arasında anlaşmazlıklar vardı.

Sabah ve Yatsı hesaplamasında kullanılacak açı hakkında farklı görüşler vardır. Aşağıdaki tablo, şu anda çeşitli ülkelerde kullanılan çeşitli kuralları göstermektedir (daha fazla bilgiyi bu sayfada bulabilirsiniz).

KongreFajr AngleIcha Angle
Müslüman Dünyası Lig1817
Kuzey Amerika İslam Cemiyeti (ISNA) 15 15
Mısır Harita Genel Kurumu19,5 17,5
Umm al-Qura Üniversitesi, Mekke18,5Mağrip'ten 90 dakika sonra
Ramazan ayında 120 dakika
İslami İlimler Üniversitesi, Karaçi1818
Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü 17.714*
Şii İsna Ashari, Leva Araştırma Enstitüsü, Kum 1614
Namaz vakitlerinin hesaplanmasında kullanılan açı kuralları tablosu

* Tahran yönteminde Icha açısı açıkça tanımlanmamıştır.

Örneğin, Müslüman Dünya Ligi'nin kurallarına göre, Sabah = Öğle Yemeği – T (18) ve Yatsı = Öğle Yemeği + T (17). Bu yöntem sitemizde İspanya'daki namaz vakitleri için kullanılmaktadır.

Unutulmaması gereken bir kural

Oruç süresinin 18 saati aştığı veya 6 saatten az olduğu yerlerde, orucun ne zaman açılacağını belirlemek için en yakın "dengeli" lokasyonun geçerli saatlerine bakılmalıdır.

Namaz Vakitleri: İkindi Vakti Hesaplaması

İkindi vaktinin (namaz vakitleri) nasıl hesaplanacağı konusunda iki ana görüş vardır. Çoğu mezhep (Şafi'i, Maliki, Caferi ve Hanbeli dahil), bir nesnenin gölgesinin uzunluğunun, nesnenin kendi uzunluğu artı bu nesnenin öğlen gölgesinin uzunluğuna eşit olduğu zaman olduğunu söyler. Hanefi mezhebinde yaygın olan görüş, ikindi namazının, bir cismin gölgesinin uzunluğunun, o cismin uzunluğunun iki katı artı o cismin öğlen gölgesinin uzunluğunun toplamına eşit olmasıyla başladığı yönündedir.

İkindi vakti hesaplamaları, Hanefi, Şafi'i, Maaliki, Hambali veya Ja'friyah (Şi'a) gibi farklı hukukçuların farklı yorumlarını gerektirir. Şafii, Maalikî ve Hambali'ye göre Asr, bir cismin gölgesinin uzunluğuna eşit olmasıyla hesaplanır. Hanefi'ye göre Asr, bir cismin gölgesinin uzunluğunun iki katına çıkmasıyla hesaplanır. Ja'friyah'a göre Asr, bir cismin gölgesinin uzunluğunun 4/7'sine eşit olması durumunda hesaplanır.

Mağrip Zamanları

Mağrip saati, aşağıdaki hususlar dikkate alınarak teorik güneş boynundan en az 3 dakika sonra hesaplanmalıdır:

  1. Atmosferdeki nem, sıcaklık ve gerçek basıncın etkileri kırılmaya neden olabilir; gün batımına ilişkin teorik hesaplamalarda varsayılandan farklı güneş ışığı.
  2. Bazı bölgelerde batı ufkuna doğru aşağıya doğru eğimli arazi olabilir ve gün batımına neden olabilir; Teorik gün batımı hesaplamalarında varsayıldığı gibi tamamen düz bir araziyle karşılaştırıldığında, bir gözlemci için güneşin gecikmesi.
  3. Büyük metropol şehirler için, hesaplamada varsayılan noktanın 30 mil yakınında gün batımı farklılık gösterecektir. İnsanlar şehrin her yerinde yaşayabilecekleri için; bu bazı bölgelerde gün batımını geciktirebilir. Bunlar 4 ana Sünni düşünce mezhebinin düşünceleridir.

Şii düşünce ekolüne göre gün batımından 17 dakika sonra kabul edilir; Ufuktaki bronz ışıltının kaybolması için yeterli görülen Mağrip iklimi.

Namaz vakitlerinin astronomik ölçümleri

Dolayısıyla namaz vakitlerini hesaplamak için iki astronomik ölçüm şarttır. Bu iki ölçüm, zamanın denklemi ve Güneş'in eğimidir.

Zaman denklemi, güneş saatinde okunan zaman ile saat arasındaki farktır. Bu durum, Dünya'nın dönme ekseninin eğikliği ve yörüngesinin dışmerkezliliğinin birleşiminden kaynaklanan, Güneş'in bariz düzensiz hareketinden kaynaklanmaktadır. Güneş saati 16 dakika 33 saniye (3 Kasım civarında) (hızlı) ilerleyebilir; veya aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi öğleden sonra 14:06'ya (12 Şubat civarı) ertelendi:

Güneşin eğimi, güneş ışınları ile Dünya'nın ekvator düzlemi arasındaki açıdır. Ayrıca Güneş'in eğimi yıl boyunca sürekli olarak değişir. Bu, Dünya'nın eğiminin, yani dönme ve dönüş eksenlerindeki farklılığın bir sonucudur.

Aslında Amerikan Deniz Gözlemevi, güneşin açısal koordinatlarını yaklaşık 1 yay dakikalık hassasiyetle hesaplayan bir algoritma tanımlamıştır.

Namaz saati başına kullanılan açıya dayalı yöntem

Aslında bu, bazı yeni namaz vakti hesaplayıcıları tarafından Müslüman namaz vakitlerini hesaplamak için kullanılan bir ara çözümdür. Yatsı'nın alacakaranlık açısında olsun (astronomik, denizcilik veya sivil) ve t = α/60 olsun. Gün batımı ile gün doğumu arasındaki süre t parçaya bölünmüştür. Yatsı namazına gelince, birinci kısımdan sonra başlıyor. Örneğin, eğer krep açısıIcha'nın sayısı 15'tir, yani Icha gecenin ilk çeyreğinin (15/60) sonunda başlar. Sobh süresi de aynı şekilde hesaplanır.

Akşam vaktinin gün batımına eşit olmaması durumunda yukarıdaki kuralları Akşam vaktine de uygulayabiliriz. Bu, anormal dönemlerde akşam vaktinin her zaman gün batımı ile yatsı arasında olmasını sağlamak içindir.

Referanslar

https://www.astronomycenter.net/